M

5 misstag som ständigt förkylda löpare gör

by | feb 2, 2020 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 comments

Tröttnat på att ständigt få träningen saboterad av förkylningar som aldrig vill gå över? Har du kanske mer än en gång tvingats ställa in planerade lopp på grund av hosta, feber och snorig näsa? Då ska du läsa detta!
1. Du tar upp träningen för tidigt
En klassiker som de flesta har gjort sig skyldig till. Det är ju så kul att springa och du har ju tvingats vila så länge, lika bra att ”springa bort” det sista av den eländiga förkylningen. Men ledsen, det går inte. Det enda som med största sannolikhet kommer att hända är att du snart insjuknar igen eftersom ditt immunförsvar redan är försvagat. Det absolut värsta du kan göra är att köra ett tufft pass det första du gör, det näst värsta är att springa överhuvudtaget innan feber och hosta är borta. Lätt snorig näsa är klurigare, där får din egen känsla avgöra. Men du: promenader i frisk luft funkar alltid! Och påskyndar faktiskt tillfrisknandet.
2. Du tränar för hårt
Den totala belastningen på din kropp och ditt psyke är summan av jobb, stress, sömn, eventuell relation, träning med mera. Tränar du hårdare måste du alltså ”offra” andra delar din livsekvation för att återhämtningen inte ska bli lidande. Som till exempel att lägga mer tid på sömn, planering av maten och så vidare. Förkylningar som aldrig tar slut är ofta ett tydligt tecken på att du har misslyckats med att balansera dina olika pusselbitar i livet.
Petra Månström
3. Du får i dig för lite energi och näring
För att kroppen ska kunna återhämta sig på ett bra sätt behöver du återföra den energi du har förbrukat under träningen. Energiminus under längre tid brukar ofta resultera i såväl sämre återhämtning som uteblivna resultat. Och ständiga förkylningar. Förutom själva energin, glöm inte heller att se till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen som proteiner, kolhydrater, fett, fiber, vitaminer och mineraler. Magnesium är till exempel ett ämne som förbrukas i stor mängd vid träning men också vid stress och något jag märker hjälper mig att hålla mig hyfsat skonad från förkylningar.
4. Du äter för lite frukt och grönt
Hänger delvis ihop med punkt 3, men tål att upprepas. Personligen är jag inte alls bra på det här med frukt och grönsaker, det måste jag jobba med aktivt för att inte glömma. Smoothies är ett smart sätt att smidigt få i sig frukt och grönt! För vuxna och barn över tio år är det bra att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakerna är grova, som morötter, broccoli och vitkål.
smoothie
5. Du sover inte tillräckligt
Hur ofta har vi inte hört kända personer säga att de klarar sig på väldigt lite sömn? Ja, vad ska man säga. Hur mår de där personerna om säg tio, femton år? Någon som har kollat? Förmodligen inte jättebra, gissar jag. För sömnen är extremt viktig, särskilt för oss som tränar mycket och gärna vill utvecklas. Känner du att du måste gå upp supertidigt för att hinna träna? Eller klämmer du in ett pass sent på kvällen, fast du egentligen skulle vilja sova? Fundera på hur mycket de där ”i ren desperation inklämda passen” egentligen tillför. Är det värt priset du kanske får betala i form av ständiga förkylningar eller en konstant stress för kroppen som på sikt kan leda till andra sjukdomar? Värt att tänka på i alla fall. Och det går att göra mycket för att öka kvalitén på sömnen också: bort med mobiltelefonen, sova i svalt rum, använda tyngdtäcke (fungerar mycket bra för många), ha tillräckligt stor säng för att tvingas till konstig sovställning på grund av eventuella småbarn i sängen. Och så vidare 😉
Varmt lycka till! Och har du fler tips, kommentera gärna!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen