Många gravida får dåliga kostråd
Såg precis ett inslag på TV4-nyheterna om en ny avhandling från Umeå universitet, där det framgår att barnmorskorna ofta inte kan möta de gravida kvinnornas frågeställningar om kost.
Inte sällan hänvisar barnmorskorna till Livsmedelsverkets kostråd medan de blivande mammorna vill diskutera de senaste rönen som de har läst om på nätet. I avhandlingen föreslås bland annat att barnmorskorna bör skickas på fortbildning för att bli bättre insatta i dagens kostrådsdjungel.
När de ändå är igång med fortbildning om nya koströn skulle jag också välkomna att barnmorskorna fick mer kött på benen när det gäller träningsråd till gravida, samt hur man hanterar gravida med en ätstörningsförflutet. En graviditet är förmodligen den mest kroppsligt och själsligt omvälvande tiden i en kvinnas liv och där spelar barnmorskan en mycket viktig roll i att lotsa sin patient på bästa möjliga vis.
LÄS OCKSÅ: Graviditet kan visst vara en sjukdom
Det räcker inte med att rapa upp gamla förlegade kostråd och låtsas som att ingenting har hänt på den fronten sedan rådet om sex brödskivor om dagen gick ut. De gravida kvinnorna som kommer till barnmorskorna har ju funderingar kring LCHF, glutenfritt, laktosfritt, raw food, paleo och den övriga uppsjö av kostinriktningar som är trendiga idag. Kanske har du turen att träffa en barnmorska som har ett personligt intresse för kost, då kanske du får vettiga råd. Men sannolikheten för detta är tyvärr liten.
Samma sak med träning. Har du turen att få en barnmorska som själv intresserar sig för träning så är allt frid och fröjd. Jag är mycket glad att jag efter att först ha gått på en nit blev tipsad om en riktigt bra barnmorska som själv löptränar och som tog mina tankar om kost och träning under graviditeten på allvar. Hon har hjälpt mig massor. Men samtidigt funderar jag över hur många andra gravida kvinnor som kanske får för sig att det är farligt att träna på ett visst sätt när de väntar barn, endast på grund av att barnmorskan haft dålig koll på ämnet.
LÄS OCKSÅ: ”Nej, jag är inte tjock. Jag är gravid!”
Kan barnmorskan inte själv ge relevanta råd om kost och träning bör vederbörande åtminstone veta vem eller vad man ska hänvisa till. Det kan vara en forskningsrapport, en bok eller en fysisk person. Det viktigaste är ändå att den gravida känner att hon får uppdaterad och relevant hjälp.
Tänk dig en dator som är gammal och saknar en massa viktiga uppdateringar, hur kul är den att jobba med? Detsamma känner jag som patient när jag kommer till en barnmorska vars kost- och träningstänk stannat kvar i forntiden…
Taggar
5 Kommentarer
Skicka en kommentar
Sök
Om Petra
Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!
Maratonpodden
Senaste inläggen
-
Löpprogram för nybörjare: klara 5 km på 5 veckor tillsammans med mig!
//Stolt reklam för egen verksamhet 🥰// Nybörjare...
-
Vässa löparformen inför sommaren med mig! Mitt onlineprogram är här!
Härliga nyheter! ÄNTLIGEN har anmälan till mitt...
-
Du missar väl inte löparjulkalendern?
Vill bara tipsa om LÖPARJULKALENDERN 2021! Där...
-
Uppmaning till alla idrottslärare därute!
Du idrottslärare som läser det här, snälla...
-
Därför springer Pischa Strindstedt mer än någonsin
Pischa Strindstedt är en av Sveriges populäraste...
-
Galet god pasta ragù di salsiccia!
Alltså snälla. Den här pastarätten är så god att...
Åh, att du hittat en sådan bra barnmorska. Har du någon du kan tipsa om? Och hur äter du själv under graviditeten?
Själv hade jag tur första gången (eller; vi snackade inte kost, jag åt och tränade i princip som vanligt och mådde toppen, vilket även dottern som kom ut gjorde) och mindre tur andra gången (ganska långt inne i en ätstörning, som barnmorskan säkert misstänkte, men inte hanterade).
Och gällande den problematiken: I senaste numret av Insikt (Frisk och Fri:s medlemstidning) skrev jag ett reportage om ett projekt i Dalarna som går ut på ett mycket större och enklare samarbete mellan ätstörningsvård och mödra- och barnavårdcentraler. Främst handlar det om att kunna identifiera dem med problem, utbilda barnmorskorna så att de vågar fråga och råda, samt en enkel väg in i ätstörningsvården om det behövs. En modell jag tror skulle behövas på fler ställen! (fler län har visat intresse)
detsamma gäller ju det här med att färga håret…Varför skulle det vara ett problem? Vi frisörer jobbar hela graviditeten och är i kontakt med dessa medel och lukter varje dag under nio månader…en gravid kvinna färgar sitt hår 2-4ggr under hela graviditeten….Undrar vem som utsetts för mest?Kund el Frisör?????
Glöm ej kosten när barnet är fött ! lite sömn,ammning finns risk att kroppen ser ut som en urlakad sill !.
Även jag tappade något kilo full fart med välling,barnmat m,m ,Vid vårt andra barn hade jag lärt mig läxan hade färdiga matlådor
i frysen m.m var pappaupptagen i 6 mån perioder.
Hej Petra! Tack för din blogg. Den ger mig många bra idéer om hur jag som barnmorska kan utveckla min kompetens när jag nu efter 10 år på förlossningen ska börja inom mödravården. Jag är även yogainstruktör för gravida vilket gör att jag vill lägga in några ord i denna debatt om träning, och även ang ätstörning. Yogan under graviditet ger många fördelar då den ger dig verktyg att klara en förlossning. Jag ser den som ett viktigt komplement till all annan träning, då den ger dig en djup kontakt med din kropp. Även om du anser att du är stark och kan springa långt är det inte samma styrka du behöver under en förlossning. Yogan ger dig möjlighet att träna fokus,att stanna kvar i smärtan istället för att springa bort ifrån den. Jag har sett detta flera gånger på förlossningen. Att dessutom få träna att stå i olika ställningar samtidigt som du har kontakt med din andning ger dig en hjälp att kunna ta tillbaka kontrollen under en förlossning när smärtan annars kan orsaka ett kaos. Jag har även haft flera kvinnor med ätstörning som uppgett att yogan givit dem ett lugn i kroppen som de tidigare inte funnit. Jag önskar ett stort lycka till !