En redig semla, en sådan jag gillar allra bäst. Foto: Flickr.com.
Jo, jag vet. Det är jättebra att äta hälsosamt och det gör jag för det mesta. Men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på alla de här nyttiga varianterna på semlor som duggar tätt just nu. Grovt bröd istället för vanligt, kvarg istället för grädde, rivna morötter istället för mandelmassa och så vidare. Eller varför inte ”proteinboosta” grädden med proteinpulver?
LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!
Ja ja, om man är laktos- eller glutenintolerant eller allergisk mot något i en traditionell semla är väl en sak. Men kan inte folk släppa fisen lite och ta sig en redig semla, åtminstone EN gång per år? Det finns väl annat onyttigt man kan avstå från än en semla om det nu är det man egentligen vill ha. Eller vill folk hellre ha en två grova brödskivor med kvarg och mosad banan mellan, som jag såg i något Instagramflöde? Ni måste skoja, va? Nu har hälsoivrarna gått överstyr.
LÄS OCKSÅ: Här är mina 5 kostbudord
Kvarg- och nyttighetsmaffian håller säkert inte med mig här, men jag jag var bara tvungen att få ur mig detta. Vad är nästa steg? Ihopkluttad, riven rödbeta istället för julskinka? Orkar inte… Det är nog mitt gamla ätstörningsjag som inte klarar av de här underförstådda förbuden. För budskapet är ju någonstans att du inte bör äta den där semlan, du bör stålsätta dig och avstå. Sådant gör mig jätteirriterad, vi borde snarare ha en mer tillåtande inställning till själslig njutning som semlor. I rimlig mängd och ihop med en sund, balanserad livsstil så är det absolut inga problem att äta mååååånga semlor.
Punkt slut!
Ser jag en till "låtsassemla" så smäller jag av!
Taggar
18 Kommentarer
Skicka en kommentar
Sök
Om Petra
Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!
Maratonpodden
Senaste inläggen
-
Löpprogram för nybörjare: klara 5 km på 5 veckor tillsammans med mig!
//Stolt reklam för egen verksamhet 🥰// Nybörjare...
-
Vässa löparformen inför sommaren med mig! Mitt onlineprogram är här!
Härliga nyheter! ÄNTLIGEN har anmälan till mitt...
-
Du missar väl inte löparjulkalendern?
Vill bara tipsa om LÖPARJULKALENDERN 2021! Där...
-
Uppmaning till alla idrottslärare därute!
Du idrottslärare som läser det här, snälla...
-
Därför springer Pischa Strindstedt mer än någonsin
Pischa Strindstedt är en av Sveriges populäraste...
-
Galet god pasta ragù di salsiccia!
Alltså snälla. Den här pastarätten är så god att...
Ja, precis så.
Punkt.
Må så gott!
PS: Åt en redig semla med både grädde och mandelmassa igår, satt lite som en smäck.
Ja, precis så.
Punkt.
Må så gott!
PS: Åt en redig semla med både grädde och mandelmassa igår, satt lite som en smäck.
Jag håller med!
Tack, Petra! Just så!
Kunde inte sagt det bättre själv!
Ska man inte äta en riktig semla kan man väl lika gärna avstå va? Jag kan ju förstå att man i sin vardagskost byter ut till ett nyttigare alternativ, som t ex yoghurt med socker i till yoghurt utan socker. Men semla äter man ju bara för att det är gott och inte för att det ingår i nån slags tallriksmodell va? 😉
Ja!! Word!
En semla – en gång om året (eller kanske till och med två) gör ingen skillnad. Håller helt med – vem fn vill ha en macka med kvarg? Jag har fortfarande inte hajjat grejen med kvarg så till den typen av semla känns vägen extremt lång..
Håller fullständigt med, det är en enda dag på året!! Fick en semla på jobbet och den var mysigt god 😛 Ville dock vänta med den en liten stund eftersom min mage var lite i uppror en stund. Folk trodde att jag inte tog semlan p.g.a. min träning, men svarade då att träningen mår bättre av att en enda dag på året ta den goda semlan 😀
Det där tycker jag är lite lustigt. Alltså att folk tror att man inte vill äta ”onyttigt” eftersom man tränar. Det är väl snarare tvärtom 🙂
Definitivt! Älskar förresten allt du hittills har skrivit angående ditt nya liv som mamma, berättar en hel del för min äldre syster som själv har ett litet gossebarn på snart fem månader 😀
Kul!
Så skönt att någon satt ord på vad jag tänkt länge, tack! <3 du äger!
😀
Förlåt Petra, men nu tycker jag du är lite överdriven. Folk får väl äta vad de vill? Någon kanske inte gillar traditionell semla och därför vill testa en variant av den, som kanske faller bättre i smaken? Som du nämner kan allergier vara en förklaring, det finns fler.
Tycker det känns lite trångsynt att använda uttrycket ”kvarg- och nyttighetsmaffian”, blir du så provocerad av att vissa vill njuta av en något mer hälsosam fika? Jag personligen älskar att experimentera med raw food, veganska versioner av klassiska kakor, glutenfritt eller att på annat sätt näringsbomba fikabröd. Det betyder inte att jag är för extrem för att tillåta mig äta en semla då och då. Det handlar helt enkelt om att jag tycker det är roligt, intressant och (oftast) gott.
Alla får äta vad de vill och leva som de vill – något du gärna poängterar i dina andra inlägg – så varför inte tänka steget längre och applicera det här också?
Ja och amen!
Låt alla välja vad de vill, ät din semla och skit i vad andra äter!
Klart att alla får äta vad de vill och hur de vill, men kom inte och kalla det för en semla när det inte är det.
Rivna morötter kan aldrig bli mandelmassa. Kvarg är inte grädde.
Jag tryckte en halv semla och gott var det!
Exakt så! Folk får äta precis vad de vill, men kalla det inte för ”semla”. Kallas det då hellre för grovt bröd med rivna morötter och kvarg. Det är det jag irriterar mig lite på, att folkkära och populära mattraditioner prompt måste ”förnyttigas” 🙂
Mycket bra skrivt Petra!!!!