M

Allt du behöver veta om att springa lopp utomlands!

by | jan 10, 2019 | Resor | 3 comments

Sugen på att resa iväg utomlands och kombinera en sol- och badsemester med att springa ett lopp? Du är inte ensam! I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på hur du syr ihop en lyckad lopp-resa!
Aruba International Half Marathon
Aruba International Half Marathon
1. Så hittar du ett lopp du gillar
Jag får ofta frågor om just detta: hur man nosar upp ett lopp på rätt ställe och av rätt längd. Ahotu Marathons är en sajt jag ofta återkommer till och där jag hittat många lopp genom åren. Så ett hett tips är att börja där. En vanlig, hederlig googling kommer du också långt med. Googla resmålet ihop med ”half marathon”, ”road races”, ”marathon” och så vidare så brukar alltid ett och annat roligt poppa upp. På mässor i samband med större lopp brukar också många tävlingsarrangörer ställa ut. Så ta dig gärna tid att promenera runt bland utställarna och nappa åt dig broschyrer som de delar ut. Vem vet, kanske ditt nästa lopp-guldkorn finns där?
Aruba International Half Marathon
Aruba International Half Marathon
2. Klara av anmälningsproceduren på ett bra sätt
Att anmäla sig till ett lite mindre (eller för all del, större!) lopp utomlands kan ibland vara extremt tålamodskrävande. Det kan vara hemsidor som krånglar, kanske går det endast att betala startavgift med inhemska kreditkort så att du måste starta upp ett Paypal-konto för att kunna betala och så vidare. Eller så begriper man helt enkelt inte hur man ska fylla i anmälningsformuläret. Ett hett tips: ring arrangören om du hittar ett telefonnummer på sajten! Visst, om loppet går någonstans långt bort kan det bli ett dyrt telefonsamtal, men tro mig: det är det värt. För väldigt många arrangörer suger tyvärr på att svara på mejl, ofta är telefonen överlägsen. Enligt min erfarenhet i alla fall.
3. Ta hjälp av turistbyrån!
Skulle det ändå strula med att anmäla sig eller om du har andra frågor, googla fram kontaktuppgifter till turistbyrån för landet du vill springa lopp i. Ta kontakt med dem och hör dig för, ofta brukar de vara väldigt hjälpsamma.


4. Ta reda på om du behöver läkarintyg för att kunna delta
I en del länder och i en del lopp krävs läkarintyg på att du är frisk nog att ställa upp i ett lopp för att få ut nummerlappen. Det här vill du inte få reda på när du är på plats och loppet är timmar bort, så lusläs tävlingsreglerna och ta reda på viktiga detaljer som detta i förväg. Ett läkarintyg av det här slaget kan du få av t ex din husläkare på vårdcentralen.
5. Kolla noga upp bansträckning och starttid
Tro’t eller ej, men under ett par av loppen utomlands som jag har deltagit i visste inte ens delar av tävlingsledningen helt säkert hur bansträckningen ser ut (!) Eller när loppet startar. Ofta är det också så att flera olika distanser startar samtidigt eller med någon halvtimme emellan, t ex mara, halvmara och 10 km. Så: lusläs hemsidan eller fråga runt på nummerlappsutdelningen tills du får ett hundraprocentigt säkert svar. Inte sällan kan starttiderna dessutom vara lite knasiga, som t ex 5.45, 6.15 osv.

Gran Canaria Marathon
6. Förbered kropp och huvud i förväg
Går loppet på en plats och vid en tidpunkt som du inte har erfarenhet av tidigare? Kanske ska du till tropikerna och kommer då att tvingas hantera hög luftfuktighet, hög värme, onådigt stekande sol, kraftigt regn och så vidare. Eller till annan plats med mycket annorlunda klimat. Se till att försöka vara så väl förberedd som möjligt. Kanske testa att köra långpass tidigt på morgonen, på i stort sett fastande mage. Eller klä på dig extra mycket kläder och kör ett pass så att du får testa på att svettas ordentligt. Vet en ökenlöpare som har ställt in ett löpband i sin bastu (!) Så alla knep är tillåtna 😉
7. Få med icke-springfrälsta vänner/familjemedlemmar/etc på noterna genom taktiskt val av plats
Även om tanken kanske känns främmande för dig så tycker inte alla att löpning är bland det bästa som finns. Så, för att då med icke-löpfrälsta på den här resan – välj ett ställe som är kul att vara på även om man inte springer. Som en storstad eller ett lockande sol- och badresmål. Visst, det kan vara tufft att springa långlopp tidigt på morgonen och i hög luftfuktighet och värme – men hellre det än inget utrikeslopp alls. Eller hur..?

Gran Canaria Marathon
8. Välj hotell nära start/mål
Oftast startar och slutar loppen på ungefär samma ställe. Dock inte alltid. Men hur som helst, det är en stor fördel att bo på gångavstånd från start och/eller mål, särskilt om loppet startar mycket tidigt på morgonen. Så igen, lusläs loppets hemsida och ta reda på exakt var start och mål är. Sedan börjar du googla efter hotell.
9. Njut av loppet!
Till sist: glöm inte att njuta av loppet! Kanske lägga eventuella personbästaplaner åt sidan och se det hela som en festlig upplevelse. Stanna längs banan och ta selfies eller kanske filma en kort sekvens i samband med start och mål. Alltid kul att ha för att minnas loppet i efterhand och det finns ju så många andra lopp här hemma i Sverige att springa jättefort på om man nu är sugen på det. Bara ett tips 😉
Har du fler tips? Kommentera gärna! Och berätta också gärna om du har några favoritlopp utomlands som du är sugen på eller vill tipsa om!
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen

Taggar

3 Comments

  1. Viktor

    Du glömde berätta vilka som är dina personliga favoritlopp utomlands 🙂

    Reply
  2. Camilla

    Hej hej
    Jag ska Springa mitt första lopp utomlands i maj 🙂 efter mkt googlande fastnade jag för halvmaran i Nice. Visste inget om de. Men nu allt eftersom så har jag Bara hört Positiva sidor om det! Nu är resan bokad och anmäld till loppet! Längtar sååå!
    Har du hört något om de loppet? 🙂
    Kram. Kram

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen