Det är inte lätt att vara kvarg idag
När jag var liten var kvarg något som mamma brukade använda när hon bakade de där underbart goda, tjeckiska kakorna
”tvarohové koláčky”.
Den där vita burken levde en undanskymd tillvaro på butikshyllorna under namnet ”Kesella”, fram tills för några år sedan då alla plötsligt skulle äta kvarg i svallvågorna av den stora hälsotrenden. Utbudet ökade dramatiskt och försäljningen sköt i höjden. I sociala medier kunde vi se hur ”de med koll” hade kvarg till det mesta – frågan är om de kanske rentav fick kvarg intravenöst medan de sov. Allt för att inte riskera att vara otrendig eller hemska tanke, råka ut för proteinbrist.
Kvargen har gått från anonym och oförarglig ingrediens i bakverk och bröd till en på många håll utskälld vattendelare. Krönikören Cissi Wallin hör till dem som verkar ha ett komplicerat hatkärlekförhållande till det här livsmedlet. Hittar ett blogginlägg skrivet av henne från 2013, då heter det att
”Personligen älskar jag kvarg. Inte för att jag är ett fitnessfreak som är livrädd för fett, utan för att jag gillar syrligheten, att konsistensen är som fet grekisk yoghurt minus känslan av att den växer i munnen. Jag blir SKÖNT frukost/mellanmåls-mätt på kvarg. Blåbär och kanel till är favoriten.”
2015 har något hänt. Plötsligt spyr Wallin galla över sitt tidigare så omtyckta mellanmålsalternativ. I en krönika för Metro tycker hon att folk bör köra upp kvargen någonstans där solen aldrig skiner.
”Låt min post-gravid-kropp vara lite ifred nu. Den hatar kvarg, tycker det är som att äta bajs som bara växer i munnen. Den gillar i och för sig att träna, men inte för att ’få tillbaka bikiniformen’, utan för att bygga muskler som orkar kånka korvig unge och matkassar en regnblöt tisdagseftermiddag. Den vill inte ha vare sig löpsedlar eller statusuppdateringar med ständigt bantande och tränande människor som tror sig hittat det enda sanna läran.”
Den murbruksliknande färskosten av surmjölk verkar ha blivit symbol för hälsohets och kroppsfixering. Att äta kvarg idag innebär att man eventuellt bryr sig lite för mycket om hur man ser ut och kanske bör överväga att börja ”äta normalt” igen. Jag vill bara i all ödmjukhet påminna om vad kvargen en gång var. För mig har det här livsmedlet aldrig varit laddat, det hängde ju ihop med framställning av mina favoritkakor. Att kvarg dessutom gör sig perfekt ihop med lite varma blåbär, honung och valnötter som mellanmål är bara ännu en bonus.
Att folk tycker att kvarg är äckligt beror på att de använder den fel. Håller helt med om att naturell kvarg som äts direkt ur burken växer i munnen och inte har något som helst gemensamt med njutning. Att trycka i sig kvarg för att man är rädd att kroppen ska få i sig för lite protein är också rätt onödigt. I väldigt få fall är det också motiverat att äta extra proteiner, inte ens unga killar som vill bygga mycket muskler behöver inte extra proteiner i någon nämnvärd mängd.
Vad säger du om kvarg? Hiss eller diss? Kanske har du ett favoritrecept att dela med dig av?
Taggar
4 Kommentarer
Skicka en kommentar
Sök
Om Petra
Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!
Maratonpodden
Senaste inläggen
-
Löpprogram för nybörjare: klara 5 km på 5 veckor tillsammans med mig!
//Stolt reklam för egen verksamhet 🥰// Nybörjare...
-
Vässa löparformen inför sommaren med mig! Mitt onlineprogram är här!
Härliga nyheter! ÄNTLIGEN har anmälan till mitt...
-
Du missar väl inte löparjulkalendern?
Vill bara tipsa om LÖPARJULKALENDERN 2021! Där...
-
Uppmaning till alla idrottslärare därute!
Du idrottslärare som läser det här, snälla...
-
Därför springer Pischa Strindstedt mer än någonsin
Pischa Strindstedt är en av Sveriges populäraste...
-
Galet god pasta ragù di salsiccia!
Alltså snälla. Den här pastarätten är så god att...
perfekt att ersätta en del av smöret i en pajdeg med
För chokladomanen: Naturell 1% kesella med vanilinsocker och kakao. Till detta skivad banan och en urgröpt passionsfrukt. Slår de färdigsmaksatta varianterna alla gånger.
Eller 1%-kesella blandat med en liten del vispgrädde. Toppat med skivade jordgubbar. Mums!
Jag brukar mixa naturell kvarg och mango, supergott! Det är en av mina favoriter när det gäller frukostar/mellanmål 🙂
Tog en sked en gång, höll på att spy. Jag som i vanliga fall avskyr allt vad mjölk, yoghurt och fil heter kände att det här verkligen var kronan på verket… FÖRUTOM när mamma bakar pepparkaksmuffins, då behövs den.