M

SÅ BLIR INTERVALLPASSET AV – 5 GRYMMA TIPS!

av | jul 24, 2017 | Blogginlägg | 2 Kommentarer

Ja, det är galet effektivt för din löpning att springa intervaller. Och nej, du är inte ensam om att dra dig för att ge dig ut på dessa pass. Tro mig, jag vet EXAKT hur jobbigt det kan vara. Här är mina 5 bästa knep för att få intervallpasset att bli av!

1. SPRING MED SÄLLSKAP
Det överlägset bästa tipset. Vill du verkligen få till dina intervaller, se till att boka tid och plats med en eller flera löparkompisar. Då blir det svårare att banga. Det behöver inte ens vara löpare du bokar tid med, det kan vara polare eller kanske dina barn som cyklar bredvid och peppar dig. Att gå med i en löpargrupp är också en bra idé, finns det ingen på din ort – varför inte ta tag i saken och starta en? Till exempel genom att sätta upp en lapp på gymmet eller efterlysa löparpolare i någon löparcommunity som Funbeat eller Jogg.
2. TAGGA NER AMBITIONERNA
Det är inte ett enstaka pass som kommer att göra dig till en bättre löpare, det är kontinuiteten över tid som ger utdelning. Det är lätt att få för sig att intervallpassen måste smaka blod och ta en massa tid för att vara effektiva, men så är det inte alls. Ett fantastiskt bra pass kan vara så kort som en halvtimme, inklusive upp- och nerjogg. Om du dessutom kör kortare pass kommer tröskeln att ta sig ut på dem bli mindre, alltså ökar sannolikheten att de blir av. Här har jag listat tre superbra intervallpass som är klara på en halvtimme!
3. ÄT ORDENTLIGT INFÖR PASSET
Låter kanske som ett självklart tips, men av erfarenhet vet jag att många har problem med just detta. Man slarvar lite med frukost och/eller lunch och så blir passet en enda plåga. Kroppen är låg på energi och det finns inget bränsle att springa fort på. Så gör dig själv och din löpning en tjänst och ät ordentlig frukost, lunch och mellanmål innan du springer. Torkad frukt, nötter, yoghurt, proteindrinkar, bars eller liknande är utmärkta mellanmål.
intervaller
4. SLARVA INTE MED UPP- OCH NERJOGG
Ivrig att komma igång med dina intervaller är  det lätt hänt att slarva med uppjoggen. Och när man väl är klar med intervallerna är det lockande att bara ligga ner på backen och softa en stund och sedan gå hem. Men faktum är att om du anstränger dig och verkligen värmer upp och varvar ner ordentligt (minst tio minuter i LUGNT snigeltempo) så kommer du minska skaderisken OCH förbättra återhämtningen efter passet. Vilket förstås gör att du lämnar passet med en bra känsla och blir sugen på att springa igen – snart.
5. JÄMFÖR DIG INTE MED ANDRA
Hänger ihop en del med punkt 2. Det är lätt att kolla in vad andra gör, numera är det ju oerhört lätt att med hjälp av sociala medier få exakt information om hur fort helt främmande människor springer. Vilket förstås gör att det ligger nära till hands att börja jämföra sina tider med andra och kanske härma andras pass. Gör inte det! Du är unik och har dina unika förutsättningar för löpning. Bara för att en person klarar en viss tid på en viss distans med en viss träning betyder det inte att du kommer att kunna göra detsamma. Var trygg i att det du gör är bra för just dig och försök skippa att kolla in andra alltför mycket. Låt dig gärna inspireras och peppas av andra löpare i sociala medier, men var uppmärksam på när det går för långt och blir hinder för din egen träning (och träningssjälvförtroende).
Till sist: stort lycka till och HA KUL! Har du fler tips i ämnet som du vill dela med dig av, skriv gärna i kommentarsfältet!
(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen)

Taggar

2 Kommentarer

  1. Elin

    Hej!
    Du skriver om vikten av upp och nedjogg vid intervaller, är det lika viktigt att göra det när man springer distanspass eller kan man korta ner/hoppa över det då?!

    Svara
    • Petra Månström

      Hej! Distanspass går ju i ett lugnt tempo, så där behöver du inte värma upp på samma sätt. Jag brukar smyga igång med en lite lugnare första kilometer och runda av med en lite lugnare sista kilometer. Gå gärna sista halvkilometern hem, så har du banat väg för bättre återhämtning efter passet 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen