Vanligt strösocker bättre än många sportdrycker
Vill du lyckas bra på ditt nästa lopp? Då kan du glömma energidrycker, geler och liknande. Nu har forskare nämligen funnit att en matsked vanligt strösocker är den överlägset bästa hjälpen mot trötthetskänslor under långa lopp.
Att dricka en lösning bestående av sockret utblandat i vatten kan enligt den nya studien vara skillnaden mellan succé och fiasko. Forskarna studerade hur uthållighetsträning påverkade leverns glykogennivåer hos en grupp långdistanscyklister och vad som kunde göras för att motverka utmattning. Man testade en rad olika sackaros- och glukosbaserade drycker för att ta reda på vilken effekt olika kolhydrattyper hade (sackaros är vanligt vitt strösocker och glukos är detsamma som druvsocker). Det man fann var att intag av kolhydrater i form av antingen glukos eller sackaros motverkade minskningen av kolhydratdepåerna lagrade i levern och på så sätt avvärjdes trötthetskänslorna.
Såväl sackaros (i form av strösocker) och glukos är viktiga kolhydrater som ofta kallas ”enkla sockerarter”. Den största skillnaden dem emellan är att en sackarosmolekyl består av en glukos- och en fruktosmolekyl som sitter ihop. Det verkar som att man genom att kombinera olika typer av sockerarter kan göra att tarmen absorberar dem bättre.
Allt fler sportdryckstillverkare använder numera sackaros eller en blandning av glukos och fruktos, men många förlitar sig fortfarande på endast glukos. Forskargruppen varnar nu för att drycker baserade på enbart glukos kan irritera tarmen och menar att varianter baserade på sackaros är att föredra.
Vi har idag en relativt god förståelse för hur kolhydratdepåerna i musklerna påverkas av kost och träning, men vi vet fortfarande mycket lite om hur man kan optimera kolhydratdepåerna i levern under och efter träning. Studien från University of Bath visar att ett intag av kolhydrater under träning kan motverka en utarmning av leverns kolhydratdepåer – men inte i musklerna. Det kan vara en av anledningarna till varför kolhydrater förbättrar prestationen hos uthållighetsidrottare.
– Vi såg också att träningen upplevdes som enklare och att tarmen mådde bättre hos cyklisterna när de intog sackaros istället för glukos. Det här indikerar att om ditt mål är att maximera kolhydrattillgängligheten är sackaros förmodligen en bättre kolhydratkälla än glukos, säger forskningsledaren doktor Javier Gonzalez.
Vill du prestera optimalt under träning eller tävling som pågår längre än två och en halv timme är en sockerkonsumtion på upp till 90 gram (utspädd till 8 gram socker per 100 ml) i timmen att föredra, rekommenderar forskarna.
Här kan du ta del av hela studien.
Taggar
2 Kommentarer
Skicka en kommentar
Sök
Om Petra
Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!
Maratonpodden
Senaste inläggen
-
Löpprogram för nybörjare: klara 5 km på 5 veckor tillsammans med mig!
//Stolt reklam för egen verksamhet 🥰// Nybörjare...
-
Vässa löparformen inför sommaren med mig! Mitt onlineprogram är här!
Härliga nyheter! ÄNTLIGEN har anmälan till mitt...
-
Du missar väl inte löparjulkalendern?
Vill bara tipsa om LÖPARJULKALENDERN 2021! Där...
-
Uppmaning till alla idrottslärare därute!
Du idrottslärare som läser det här, snälla...
-
Därför springer Pischa Strindstedt mer än någonsin
Pischa Strindstedt är en av Sveriges populäraste...
-
Galet god pasta ragù di salsiccia!
Alltså snälla. Den här pastarätten är så god att...
Perfekt, om du frågar mig! Naturligt är bättre än ”tillverkat” socker. Logiskt egentligen.
Jag brukar äta en liten portion snabbmakaroner innan jag springer om jag inte ätit på flera timmar. Då känner jag mig stark när jag springer. Utan makaronerna känns löpningen ofta tung. Banan funkar inte lika bra som snabbmakaroner för min kropp.